Jdi na obsah Jdi na menu
 


Litoterapie - léčivé účinky drahých kamenů

22. 7. 2016

Drahým kamenům, kromě jejich vzhledu a krásy jsou přisuzovány také léčebné účinky a pozitivní vliv zdraví člověka. Je v nich ukryta zvláštní a tajemná energie. Dostává se do našeho těla přes nervová zakončení prostřednictvím síly světla, vibrací barev a vnitřních impulzů, přikládáním na tělo nebo držením v ruce. Pomáhá obnovovat tělesnou rovnováhu, odstraňovat stres a napětí a naplnit nás klidem. Léčení pomocí kamenů není doslovné léčení čili náhrada klasické medicíny. Kameny působí na jiné úrovni - jejich prostřednictvím provokujeme organismus k vlastní léčebné aktivitě.
Léčba pomocí kamenů se nazývá Litoterapie.

Terapie pomocí kamenů ovlivňuje náš stav především těmito způsoby:
* oslabuje nadbytečné
* posiluje oslabené
* odstraňuje blokády jež brání průtoku životodárné energie a tedy harmonické souhře veškerých tělesných procesů

Kameny jsou složeny z atomů kmitajících sem a tam a tím vydávajících energii. Tato oscilace působí jako neviditelný magnet na naše tělo, uvolňuje blokády a tím mírní potíže. V každém druhu kamene ovšem kmitají atomy způsobem typickým právě pro daný nerost. Proto mají různé kameny rozličné účinky.

Pro většinu lidí je myšlenka, že by kameny mohly léčit nepřijatelná. Přitom mnozí z nich u sebe jako amulet či talisman nosí něco jiného a věří v to úplně stejně……

ACHÁT
Achát je považován jako kámen působící na získání obliby u lidí. Tento kámen je vhodný k dosažení úspěchů. Především má achát chránit před úrazy svého majitele, je vhodný k hašení žízně. Můžeme říci, že achát je jeden z nejoblíbenějších drahých kamenů, je považován za symbol udatnosti, síly, povzbuzuje chuť k životu. Lze ho použít i jako osobní talisman. Achát posilňuje pohlavní orgány, dokonce se věří, že achát činí muže přitažlivými pro něžné pohlaví. Léčivé účinky achátu lze doporučit především jako obrana proti arterioskleróze, při potížích se zrakem, proti krvácení, dále pak posiluje funkci střevních orgánů, jater, mozku, sleziny. Achát lze využít při chorobách kůže, různých popáleninách či vředových onemocnění kůže. Pomáhá při zažívacích obtížích, cukrovce. Jelikož se jedná o silný kámen, měl by zmírňovat negativní účinky kouření a působení jedovatých látek na organismus.
Ohnivý achát - udržuje silné spojení se zemí. Jeho energie zklidňuje, přináší bezpečí a jistotu. Stejně jako křišťál se silnými uzemňujúcimi účinky dokáže poskytnou oporu v náročných chvílích. Má značně ochranné účinky, zejména proti uřknutí. Vytváří kolem nás ochranný štít, odráží negativní síly zpět jejich ke zdroji, aby původce pochopil, co učinil. Je to ohnivý kámen, spojený se živlem oheň, proto i napomáhá sexuálním aktivitám. Zapaluje kořenovou nebo základní čakru a podněcuje vitalitu. Pomáhá odstranit chamtivost. Říká se o něm, že je to symbol absolutní dokonalosti. Dodává duchovní odvahu, pomáhá při rozvoji vědomí, dodává sílu, energii a odvahu, rozhání strach a zvyšuje sebevědomí. Zlepšuje paměť a koncentraci, zvyšuje osobní energii a podporuje otevřenost a čestnost. S pomocí achátů zůstáváme klidní a soustředění na věc. Ve vztazích je achát kámen manželské a partnerské věrnosti. Achát léčí nespavost a přináší příjemné sny. Posiluje zrak. Všechny acháty dokáží odblokovat kteroukoli čakru. Odstraňuje blokády, návaly horka, obnovuje rovnováhu, prospívá zraku, vnitřnímu vidění, přináší vitalitu, ochraňuje před vyhořením. Ohnivý achát je možné nosit dlouhou dobu. Dá se podle potřeby umístit na hlavu nebo na kteroukoli část těla.
 

ADULÁR
Adulár (měsíční kámen) napomáhá lásce a rozvíjí emoce i rozum. Podporuje rozvoj duševních schopností, intuice a kreativity. Je typickým ženským kamenem, který symbolizuje mírnost, jemnost intuice a plodnost. Podporuje pochopení a lásku, uklidňuje a mírní silné emoce a vášně. Muže zjemňuje a činí je mírnými, mladým dívkám pomáhá rozvinout ženství. U zralých žen podporuje početí, protože pomáhá překonávat emotivní a psychosomatické problémy. Při trvalém nošení má vliv na to, že se stáváme jemnějšími a citlivějšími k ostatním lidem. Blahodárně působí na dobrou funkci hormonálních a lymfatických systémů, srdce a mozku, zabraňuje otokům, podporuje činnost hlasivek a léčí jejich nemoci.

AKVAMARÍN
Tento drahý kámen má především ochrannou funkci. Měl by chránit především před nepřáteli svého nositele. Přináší při štěstí a bohatství .Akvamarín je kamenem přátelství, posiluje funkci srdce, rozvíjí přemýšlivost. Síla tohoto drahého kamene se projevuje v jeho schopnosti odstraňovat deprese, pomáhá při vyčerpání a je především zdrojem dobré nálady a tuto náladu dokáže navodit. Je to kámen, který má příznivý vliv na orgány, které čistí organismus či krev, jako jsou játra, ledviny apod. Působí velmi dobře na funkci štítné žlázy. Akvamarín je i duchovním kamenem, proto se využívá při meditacích a pomáhá přinášet nové dimenze při duševní inspiraci. Léčitelé tento kámen využívají při léčbách očních potíží. Již ve starověku byly z tohoto drahého kamenu dokonce vyráběny brýle.

AMETYST
Ametyst je jeden z nejoblíbenějších drahých kamenů. Nejvíce se cení jeho krásně fialová barva. Oproti jiným drahým kamenům (diamant, rubín, safír, smaragd) je cenově dostupnější. Ametyst je oblíbeným šperkovým kamenem. V poslední době bývá stále více vyhledáván i ve své přírodní podobě. Obzvláště potom ve formě ametystových geod, krystalů a drúz. Ametyst je považován za symbol zdrženlivosti. Dopomáhá duševnímu klidu, přináší štěstí, chrání před kouzly a opilostí. Ametyst je také považován za kámen zamilovaných.Síla tohoto kamene spočívá v přinášení odvahy, štěstí, velkorysosti. Taktéž je ametyst stejně jako akvamarín drahý kámen duchovní. Proto ho lze využít k duchovním a meditačním účelům. Pomáhá odstraňovat strach, pomáhá léčit některé oční obtíže, zamezuje bolestem hlavy, omezuje růst a příbytky tuků a celkově podporuje imunitní systém. Zbavuje závislostí , podporuje logické myšlení. Ametyst by měl omezit negativní účinky radioaktivity. Moderní léčitelé tento drahý kámen využívají při různých detoxikačních procedurách a na podporu a stabilizaci celého organismu pacienta. Podněcuje aktivitu imunitního systému. Z pohledu novodobého léčitelství a esoteriky je ametyst považován za jeden z nejvýznamnějších drahých kamenů.

FLUORIT
Fluorit je doporučován při zubních bolestech, různých virózních a zánětlivých onemocněních, chřipkách, napomáhá správné funkci jater. Fluorit je především využíván jako zpomalující a tišící kámen při některých typech rakovinových nádorů. Fluorit z důvodu své struktury a složení působí na zlepšování metabolismu vstřebávání vápníku, hořčíku, vitaminu A i zinku. Fluorit má silnou ochrannou moc na duševní úrovni, pracuje s vědomou myslí, posiluje naše myšlenky, potlačuje silné emoce, posiluje analytické schopnosti, urovnává zoufalství, depresi či vztek, zastavuje psychickou manipulaci, dodává řád každodennímu životu, uvádí do souladu citovou, tělesnou i duševní rovinu osobnosti. Zvyšuje sebedůvěru, zručnost, koncentraci, pomáhá při učení. Ruší škodlivé záření z počítačů.

CHALCEDON
Chalcedon je především kamenem přátelství , duševní inspirace a štěstí. Dokáže projasnit myšlení nositele, zmenšovat psychická traumata a odstraňovat blokády. Celé tělo svého nositele by měl posílit.Chalcedon podporuje výřečnost , sebedůvěru i důvěru v okolí a jiné lidi, klidní mysl, tlumí hněv, pomáhá při slabostech, zádumčivosti a nespavosti. Podporuje tvorbu mateřského mléka při kojení, staví krvácení, usnadňuje a urychluje porod, mírní teploty a bolesti. Působí blahodárně na štítnou žlázu, nabíjí 5.čakru – sídlo řeči, vyjádření se, překonáváme s tímto kamenem ostych, trému.

HEMATIT
Tento drahý kámen sloužil různým národů od Egypťanů po indiány Navajó jako prostředek k zastavování krve. Hematit je velmi energetický kámen, proto by měl podporovat paměťové schopnosti, napomáhat při různých potížích se sexualitou. Je vhodný k podpoře krvetvorby bílých krvinek a tím zlepšovat schopnosti organismu ve vztahu k imunologii. Hematit je léčiteli hojně doporučován jako prostředek vhodný při léčbě revmatismu, různých bolestech hlavy, jaterních nemocech, nemocech krvetvorby a chudokrevnosti. Hematit z důvodu své struktury a složení působí na zlepšování metabolismu vstřebávání železa a napomáhá k lepšímu příjmu vitamínů E a K.

JANTAR 
Jantar je považován za jeden ze silných léčitelských kamenů s všestranným použitím a blahodárnými účinky na organismus. Jantar lze použít k léčitelským účelům při obtížích očí, uší, žaludku, chorob krčních, bolestech zubů, jako zmírňující prostředek při horečkách, revmatismu apod. Jantar se používá například při růstu zubů u malých dětí, kde dokáže svým působením ulevit. Jantar má příznivý vliv na páteř. Jantarové kameny přinášejí spokojenost, vitalitu, odstraňují úzkostné stavy, zlepšuje metabolismus a činnost štítné žlázy. Nabíjí nás sluneční energií.

JASPIS
Jaspis je využíván jako léčitelský kámen při odstraňování ženských potíží a jako spolehlivý prostředek při zastavení krvácení. Jaspis je energetický kámen, pomáhá při leukemii a při nemocech z ozáření. Tento drahý kámen by měl svou silou napomáhat jako prevence různých typů zhoubných nádorů a při jejich následném léčení. Pokud jste například zklamáni láskou, je volba Jaspisu tou správnou. Pokud trpíte různými typy alergií lze tyto drahé kameny taktéž doporučit. 

KARNEOL
Již bible při popisu stvoření světa zmiňuje Karneol jako drahý kámen krve. Karneol svojí barevností a silou dokáže svému nositeli ztišit rozbouřenou krev a celkově dokáže zklidňovat. Dokáže vzbudit city, lásku a sympatie. Léčitelé používají karneol jako podpůrný prostředek při léčbách krevních chorob, očních nemocí, nemocí zubů, zažívacích obtížích a chorobách, nemocích ledvin, sleziny i střev,jako prevence proti křečovým žilám Karneol se dá považovat za meditační kámen navozující harmonii. Tento drahý kámen dokáže ve svém nositeli vzbudit vitalitu, potlačit různé konflikty v sexuální oblasti. Zbarvení karneolu je zapříčiněno obsahem trojmocného železa. Například v Tibetu je společně s tyrkysem považován za národní tibetský kámen. 

KŘIŠŤÁL
Křišťál je asi nejznámějším z léčitelských drahých kamenů a to především pro své očistné účinky. V partnerství posilňuje věrnost a vzájemnou toleranci. Už například Aristoteles prohlašoval, že bolest zubů zmizí tomu, kdo pije z křišťálového poháru. Zvyšuje funkci mozku a dodává pozitivní energii. Na tělo působí očistně, chrání před zlými silami a nabíjí svého nositele pozitivní energií.Křišťál podporuje trpělivost, moudrost a dokonalost, Je naprosto univerzální a používá se jako doplňkový kámen ke všem ostatním. Projasňuje mysl, nabíjí novou energií, zklidňuje, podporuje neutralitu, odstraňuje negativní emoce, chrání auru a odstraňuje bloky bránící volnému toku energie v těle. Snímá a čistí elektrosmog a negativní záření. Otevírá třetí oko. Je to obrovský zářič pozivní, čistící energie. Uvádí naše těla i mysl do souladu s celkem a má univerzální vlastnosti působit na všechna centra našeho těla.

CITRÍN
Citrín je účinný při depresích, únavě, nervozitě a fóbiích. Pomáhá překonávat mentální blokády, podporuje využití intuice a tvůrčí vyjádření. Oživuje látkovou výměnu, velmi dobře působí při zažívacích potížích, podporuje činnost žláz, čistí střevní trakt a podporuje vylučování jedů z těla, využitelný je i při nadýmání a křečích žaludku, vyrovnává tvorbu inzulínu při cukrovce a léčí ledviny. Poskytuje pohodu, teplo a živost, jistotu a naději. Pomáhá zpracovávat životní zážitky a integrovat je do osobnosti, stejně jako využívat intuitivní vjemy v běžném životě a při uskutečňování životních cílů. V tělesné oblasti podporuje vylučování jedovatých látek, příznivě ovlivňuje zažívací potíže a cukrovku. Uvolňuje a léčí horní cesty dýchací a bronchitidu. Citrínová voda je vhodným pomocníkem proti tvorbě lupů. Citrín byl od nepaměti uctíván jako kámen slunce. Je jakousi "spojkou" mezi nižším a vyšším vědomím. Díky tomu v nás na jedné straně podporuje smysl pro spoluúčast ve veřejném dění, zatímco na druhé straně posiluje touhu, poznávat pravé vnitřní Já. Jeho vibrace dávají sílu a odvahu pouštět se s nadšením do nových věcí, kde je zapotřebí pružného rozhodování a rychlého jednání. Citrín může být v noci využit jako ochranný kámen, který svého nositele zbavuje strachu, pomáhá zahánět noční můry a celkově pomáhá ke kvalitě spánku. Citrín se často používal k výrobě ochranných amuletů pro velké válečníky i prosté vojáky, které jim měly propůjčovat odvahu a sílu v boji. V různých kulturách byl oblíben pro svoji schopnost dodávat sílu a energii. Po použití čistíme vlažnou vodou. Nabíjíme na přímém slunci, ale jen krátce. 

GRANÁT
Granát dodává životní energii. Oheň, vášeň, ale i čistota srdce. Podněcuje k činnosti, obecné i sexuální aktivitě, podporuje nadšení, vytrvalost, představivost, vůli a sebedůvěru, zmírňuje deprese. Napomáhá k regeneraci organismu a buněk, podporuje tvorbu červených krvinek. Povzbuzuje vitalitu, reguluje krevní tlak a oběh, posiluje srdce, zastavuje krvácení. Upravuje příčiny hormonálních a sexuálních poruch. Je mu přičítán dar ochrany před nákazou a nehodami. Je znám také kámen Lásky.

CHRYZOBERYL
Chryzoberyl podporuje trpělivost, snášenlivost pochopení, léčí deprese, staré citové rány, harmonizuje tělesnou a duševní stránku, napomáhá přitahovat pozornost a přízeň okolí, přináší štěstí. Léčí problémy štítné žlázy, hlasivek, bolesti zad a křeče.

CHRYZOKOL
Chryzokol udržuje duševní rovnováhu podporuje skromnost, odstraňuje přehnané touhy po majetku. Tiší bolesti a křeče, upravuje krevní tlak.

JADEIT
Jadeit podporuje schopnost empatie odstraňuje neklid, neúnavnost, uklidňuje, usnadňuje mezilidskou komunikaci. Posiluje nervový a imunitní systém, funkci srdce, krevní oběh, pomáhá při problémech s otěhotněním, usnadňuje porod, tiší migrény a bolesti, snižuje teploty.

KALCIT
Kalcit podporuje intelektové schopnosti nositele činorodost, bystří smysly a posiluje paměť, pomáhá odstraňovat předsudky, podporuje intuici, rychlý úsudek, tiší neklid, zlost a vztek, posiluje sebevědomí, podporuje komunikativnost. Posiluje kosti a léčí jejich onemocnění a onemocnění kloubů, urychluje hojení zlomenin, léčí problémy pleti a kůže všeobecně, reguluje činnost srdce, mírní žaludeční a střevní problémy, posiluje nehty a zubní sklovinu, mírní křeče, tlumí nevolnosti.

KARNEOL
Karneol podporuje vitalitu a tvůrčí schopnosti pomáhá při nedostatku motivace, tlumí hněv, zlobu, vztek, dodává sebedůvěru, chrání myšlenky, tlumí lenost, nečinnost a nezájem, dodává chuť do života, používá se jako psychická podpora při léčbě těžkých nemocí, usnadňuje koncentraci. Pomáhá zejména těm, kdo svým nesoustředěným duchem nejsou schopni nalézt správný směr životem. Léčí žíly a jejich onemocnění, čistí krev a staví krvácení, ovlivňuje sexualitu, léčí potenci, napomáhá při pokusech o otěhotnění, léčí části pohlavního ústrojí, impotenci, upravuje nepravidelnou a bolestivou menstruaci, používá se jako prevence proti předmenstruačnímu syndromu. Snižuje horečku.

LABRADORIT
Labradorit odstraňuje blokády zklidňuje mysl a vede nás k uskutečňování snů, podporuje rozvíjení slovní zásoby, odstraňuje stres a deprese. Zmírňuje pocity chladu, chrání před nachlazením, léčí bolesti páteře, kostí, zubů, revma, vysoký krevní tlak a nemoci srdce.

LAPIS LAZULI
Lapis lazuli duchovní hloubka , meditace, vnitřní harmonie Má univerzální schopnosti. Celkově harmonizuje . Otevírá třetí oko. Jeho význam je především v duchovní oblasti. Zmírňuje deprese, nervozitu, léčí zrak. Čakra: světle modré - hrdla, tmavomodré - čela. Modrá barva ztělesňovala pro Egypťany oduševnělost. Ve spojení se zlatým pyritem představoval povědomí a tím umožňoval pohled do duševní nesmrtelnosti.

MAGNEZIT
Magnezit posiluje vůli, pomáhá při odstraňování zlozvyků jako jsou kouření, nadměrné pití, přejídání, celkově duševně očišťuje.

MALACHIT
Malachit je symbolem mnohotvárnosti života. Podporuje koordinaci obou mozkových hemisfér a dodává rovnováhu citu a rozumu. Příznivě působí na srdce, odebírá z našeho těla negativní energii a odstraňuje blokády v těle. Podporuje vytrvalost a dodává pozitivní energii. Pomáhá při očních nemocech, při špatné funkci srdce a při epilepsii. Omezuje ukládání tuku a růst tukových tkání, podporuje funkci slinivky a sleziny.

NEFRIT
Nefrit tlumí přepětí, zabraňuje agresivitě tiší žal a smutek, pomáhá nositeli nevzdávat se a nepropadat beznaději, podporuje umění rychlého rozhodování a bystrého úsudku, toleranci. Léčí záněty a nedostatečnou funkci ledvin, pomáhá vyplavování písku z močového ústrojí, stimuluje funkci srdce, čistí organismus od zplodin a jedů, podporuje funkci střev.

OBSIDIÁN
Obsidián působí hlavně na psychiku dopomáhá rozvíjet fantazii, dodává sebedůvěru, ale může rozvíjet deprese, vyvolat strach a úzkosti. Ochraňuje před špatnými vlivy, ale zároveň umocňuje špatné vlastnosti. Aktivuje logické myšlení.

OLIVÍN
Olivín pomáhá překonávat pocity odcizení zklidňuje mysl, rozvíjí mentální schopnosti, tiší smutek, přecitlivělost a sebelítost, zlepšuje náladu, zvyšuje schopnost snášenlivosti, pocity lásky, zlepšuje mezilidské a manželské vztahy. Celkově očišťuje a vyvažuje organismus, podporuje látkovou výměnu, zažívání, správnou funkci jater a ledvin, zvyšuje sexuální potenci a touhu, pomáhá při škytavce, ženských potížích.

ONYX
Onyx působí proti smutku, podporuje sebevědomí a pokoru mírní deprese, dodává odvahu, odstraňuje strach z temna a neznáma, podporuje soustředění a pokoru, sebekontrolu. Odvádí z těla negativní energii, ale neabsorbuje ji do sebe, protože ji neumí zpracovat. Tento kámen se nikdy nepůjčuje ani nedaruje. Je vplétán do růženců, protože prohlubuje pokoru.

OPÁL
Opál podporuje intuici harmonizuje, používá se k léčbě depresí. Pomáhá při nemocech očí, epilepsii a leukémii, podporuje látkovou výměnu, uvolňuje podbřišek, zažívací ústrojí, podporuje funkci ledvin, posiluje pohlavní orgány, vyvažuje imunitu.

PYRIT
Pyrit čistí dýchací cesty a krev posiluje obranyschopnost a imunitu, podporuje funkci jater a střev. Léčí chronické bolesti, ochablé svalstvo, křeče a bolestivou menstruaci.

PERLEŤ
Perla je symbol proměny a čistoty Ukazuje nám, že můžeme dosáhnout dokonalosti, čistoty a duchoví lásky svými životními prožitky. Její vlastností je dobro oplácet dobrem a zlo zlem. V léčebné oblasti má kladný vliv při nedostatku kalcia a zánětu dýchacích cest.

RODONIT
Rodonit harmonizuje protiklady pomáhá při řešení konfliktů, při pochopení a přiznání si vlastních chyb, podporuje toleranci, sebedůvěru a působí proti strachu, stresu a neklidu. Podporuje činnost srdce, krevní oběh a činnost plic, štítné žlázy, metabolismus v tkáních, látkovou výměnu, centrální nervovou soustavu a plodnost.

RUBELIT
Rubelit posiluje vitalitu a vyrovnává energii podporuje vnímavost, neutralizuje konflikty, odstraňuje smutek a pocity beznaděje.

RUBÍN
Rubín působí proti náladovosti podporuje intuici a sebevyjádření, posiluje některé negativní vlastnosti jako je egoismus, přirozená divokost, nemilosrdnost. Dodává dobrou náladu. Léčí virózy, střevní chřipky, bolesti hlavy, používá se při léčbě chudokrevnosti, menstruačních potíží, při horečkách, dně. Reguluje lymfatický systém, podporuje imunitu, posiluje zrak. 

RUŽENÍN
Růženín léčitel duše. Probouzí něžnost, mírnost a nesobeckou lásku, tvořivost. Je to kámen LÁSKY. Otvírá srdce, zjemňuje city, harmonizuje citové vztahy v rodině, odstraňuje, strach, zlost, nelibost a pocity viny. Posiluje srdeční činnost a uvolňuje a zklidňuje emoce . Okysličuje krev, zlepšuje látkovou výměnu, má ochranný vliv na pohlavní orgány (především na poruchy spojené s plodností u mužů).Konejšivé vibrace růženínu nás spojují s lidmi a přírodou, v psychické rovině uvolňují všechny bolesti srdce a srdeční zármutky. Vstupuje do nás něžně prostřednictvím srdeční čakry. Zvláštnosti: růženín podporuje pohled do roviny Akaša, je drahokamem s univerzálním účinkem, svou krásou a láskyplnou frekvencí velmi vhodný pro meditace. 

SKORYL
Skoryl chrání před špatnými vlivy neutralizuje patogenní zóny i záření obrazovek elektrospotřebičů. Příznivě ovlivňuje vegetativní nervový systém, léčí virózy a záněty, pásový opar.

SMARAGD
Smaragd posiluje paměť, intelekt podporuje soustředění, tiší deprese, stres a splín, podporuje umění naslouchat, pochopení, soucit. Léčí nespavost, akné, virové chřipky, dna, revma, bolesti hlavy, odstraňuje negativní energii. Smaragdová voda léčí zmírňuje nadýmání, žlučníkové a jaterní potíže , vředy, průjmy. Je to kámen velmi choulostivý , pociťuje každé napětí. Nemá se nosit s jinými kameny.

SERPENTIN
Serpentin - Hadec Ochranný kámen, zejména před jedovatými živočichy, hady, pavouky, štíry apod. Je silně spjat se zemí a přírodou - uzemňuje. Dodává pocit rostoucí kontroly nad vlastním životem. Vyrovnává mentální a emocionální nerovnováhu. Čistí a odbourává jedovaté látky z těla, tkání a krve. Zajišťuje dlouhověkost. Tiší bolesti - zejména menstruační a svalové křeče.

SODALIT
Sodalit má mezi modrými kameny nejintenzivnější vibrace. Spojuje logiku s intuicí, prohlubuje meditaci a porozumění aktuálním stavům vašeho života. Rozvíjí a zklidňuje mysl. Potlačuje duševní zmatek. Umožňuje přijímat nové informace, dodává odvahu, prohlubuje koncentraci a představivost, chrání před konflikty, zvyšuje sebevědomí. Sodalit prohlubuje logické myšlení důslednost, dodává sebedůvěru, prohlubuje intuici, pomáhá uskutečňovat sny a touhy, vede k lepší koncentraci, harmonizuje fantazii s realitou, uklidňuje a chrání před konflikty. Léčí potíže způsobené stresem, emocemi a strachem, posiluje nervový systém. Čistí lymfatický systém i jednotlivé orgány, udržuje v rovnováze metabolismus, posiluje imunitní systém. Snižuje horečku, krevní tlak a příznivě působí na hlasivky, krk a hrtan.

SAFÍR
Safír - víra a duchovní čistota Barvu má modrou v různých odstínech, růžovou, zelenou, fialovou,černou, oranžovou… talisman ochrany. Učí nás, že existují vyšší síly, bezčasovost . Snižuje teploty, čistí krev, zmírňuje bolest, krvácení, tlak, léčí nespavost, zrak. Safírovou vodou potíráme nemocnou pleť, vlasy, tělo. Má mnoho účinků. Safír Indigo (nazýván také indický ) - pravda a moudrost Oddělí nám iluze od pravdy, při duševních chorobách, deliriích a stavech melancholie. Léčí nespavost a smyslové orgány. Má tmavě modré zbarvení s leskem.

TOPAZ
Topaz zklidňuje psychiku pomáhá při depresích a neodůvodněném strachu, podporuje kreativitu a koncentraci, chrání před nervovým přepětím a chronickým vyčerpáním. Léčí hemeroidy, epilepsii, nechutenství, záněty spojivek a v krku, bolesti hlavy.

TURMALÍN
Turmalín odstraňuje stres, zlost, pohlcuje negativní vibrace, podporuje koncentraci, inteligenci, bystrost a schopnost učení. Působí jako antiseptikum, čistí organismus od jedů, reguluje látkovou výměnu, příznivě ovlivňuje lymfatický systém.

TYGŘÍ OKO
Tygří oko posiluje odvahu podporuje psychickou harmonii, rozhodnost a koncentraci. Dodává nám sebedůvěru. Léčí deprese, chrání před duševními chorobami, záchvaty a schizofrenií. Učí nás vidět i to, čemu se podvědomě bráníme a tak se můžeme vystříhat toho, co nám neprospívá.Dokáže prohřát celý organismus.

TYRKYS
Tyrkys pomáhá k vyjadřování vlastních myšlenek chrání auru a pohlcuje škodlivé vlivy, zesiluje intuici, vyrovnanost, podporuje úspěch, štěstí a klid v rodině, zahání zlé sny. Má vysoký obsah mědi, léčí bolesti dýchacích cest a jejich záněty, plíce, nemoci očí, nespavost, srdce a štítnou žlázu. Přitahuje pozitivní energie a chrání tělo i duši před negativními vlivy. Působí na 5 čakru-sídlo řeči a vyjadřování. Vyrovnává činnost štítné žlázy.

ZÁHNĚDA
Záhněda podněcuje fantazii a pomáhá překonávat nesnáze materiálního bytí. Usnadňuje duchovní rozvoj osobnosti, uklidňuje a odstraňuje depresi a sklíčenost. Pomáhá v meditaci a podporuje abstraktní myšlení, povzbuzuje k odhození všeho, co nám brání v růstu. Tiší bolesti hlavy a pohybového ústrojí, pozitivně působí proti infekcím, zánětům vaziva a kloubů a také proti rakovině.

Drahokamy a polodrahokamy jsou hlavně vzácní léčitelé duší.